De Tweede Kamer wil graag dat alle kolencentrales in Nederland worden gesloten. Energiebedrijven maken alvast sommetjes om aan te geven wat dat gaat kosten. Voorlopig prijskaartje: 6 miljard euro.

Afgelopen november riep D66 in een kamermotie op om alle kolencentrales in Nederland te sluiten. Kolencentrales stoten bij de opwekking van stroom relatief veel CO2 uit en Nederland moet nog een flinke slag maken om te voldoen aan de doelstellingen voor schone energieopwekking.

Zo wil de overheid een aandeel van 14 procent voor duurzame energie in de totale energiemix per 2020. In 2014 was het aandeel van duurzame energie slechts 5,6 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Sluiten kolencentrales kost miljarden

Het vervangen van kolencentrales voor duurzamere alternatieven lijkt een logische optie, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Energiebedrijven hebben de afgelopen jaren juist veel geïnvesteerd in kolencentrales, mede omdat stoken op kolen relatief goedkoop is in vergelijking met bijvoorbeeld aardgas.

Als de overheid bedrijven dwingt om nieuwere kolencentrales te sluiten, kunnen de eigenaren claims indienen. Uit een rondgang van het Financieele Dagblad blijkt dat de staat daarvoor mogelijk zo’n 6 miljard euro moet uittrekken.

Zo geeft de directeur van EON Benelux aan dat sluiten van de nieuwe kolencentrale van dit bedrijf op de Maasvlakte minimaal 1,6 miljard euro kost.

De bouw van een andere centrale op de Maasvlakte van GFD Suez kostte ongeveer 1,5 miljard euro. En dan is er nog de relatief nieuwe kolencentrale van Essent in de Eemshaven die 3 miljard euro kostte.

Bij elkaar opgeteld kom je dan op pakweg 6 miljard euro aan nutteloze investeringen die de energiebedrijven zeker gaan verhalen op de overheid.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl